test

Duurzame herbestemming kantoor


Bij de renovatie van dit kantoorpand uit 1990 stonden een comfortabele werkomgeving en duurzaamheid voorop. Twee vides en een open plattegrond brengen licht en overzicht op de werkvloer tot diep in het gebouw. Stiltewerkplekken en vergaderruimtes bevinden zich in de randzone of zijn van de open ruimte afgeschermd door wanden en vormen zo eilanden op de open vloer. Ook algemene werkplekken en informele overleg- en ontmoetingspunten worden als eilanden gemarkeerd, door varierende materialisatie van de vloer, meubels en kastelementen. Tegen een neutrale basis van industrieel beton, ruwe baksteen en lichte tinten springen deze eilanden in het oog door hun warme materialisatie van blanke of zwarte OSB-platen, glaswanden gevat in zwarte stalen kozijnen of het zachte tapijt op de grond. Twee trappen begeleiden mens, licht en zicht naar de andere verdieping, waardoor een grote ruimtelijkheid wordt ervaren. Een van de trappen bevindt zich vrij middenin de vide, de andere ligt juist ingeklemd tussen twee bestaande betonwanden. Deze wanden zijn net als de traptreden geverfd in een oranje kleur, waardoor een sensationeel overgangsmoment wordt gecreeerd.
In samenwerking met HLE Bouw en MODUS Installatie Techniek is het gebouw op het (bijna) energieneutrale duurzaamheidsniveau gebracht waarmee het voldoet aan de nieuwe BENG-norm. Door gebruik te maken van zonne-energie, een warmtepompinstallatie en een vloerverwarmingssysteem gebaseerd op straling en convectie, waarbij lucht door holle bodemelementen langs de vloerverwarmingsbuizen gevoerd wordt, zijn de stookkosten en de milieubelasting laag.
test
test
test
test
test
test
test
test
test
test
test
test